luni, noiembrie 13, 2006


DESCRIEREA PERSONAJELOR

Grupul RUBIK, studenti la filologie, lucreaza la un proiect literar comun.
‘Spiritul’ grupului este intretinut de Gruia, el ii aduna pe toti, este cel caruia i se confeseaza fiecare in momentele dificile, este personajul ‘cheie’ care ne introduce in povestea grupului.

In paralel cu acesta, Dan, atletic, inteligent, deschis, de conditie buna, personajul ‘ideal’, adorat de toate fetele, este situat in centrul grupului de catre toti, chiar fara sa-si fi dorit o asemenea pozitie.

Stere si Sonia alcatuiesc un tandem perfect, preocupat de imaginea publicitara, de comercial si documentare video a realitatii imediate in stil . Traiesc realitatea din plin, pe moment, profita de oportunitati fara sa-si faca prea multe griji.

La antipodul acestui stil de viata se afla cuplul Laura si Adrian fotograful – care incearca sa idealizeze realitatea, sa o adapteze dupa principii si valori estetice ‘clasice’ si care esueaza in relatia lor intima deoarece Laura, temperamentala, nu l-i se poate subordona cu adevarat.

Cris si Data alcatuiesc un alt cuplu care tocmai s-a format, mai ‘ciudat’ – Data, obsedat de calculatoare, de retele, de meta-limbaje si de ceea ce se ascunde in spatele acestora, se considera urmarit, controlat, manipulat - iar Cris, la litere studieaza latina, ea este (cea manipulata de fapt, de dogmele de comportament ‘religios’ provenite din familie) - fata constiincioasa si ‘evlavioasa’, care traise pana in acel moment (al intilnirii cu Data) o viata retrasa, anosta.. acum ea se redescopera traieste ‘placerea interzisa’(sexul) cu Data ceea ce nu o impiedica sa continue un comportament mistic.

Ovidiu este prietenul din liceu a lui Gruia, scrie poezii – el are o problema care pare a se agrava - nu se poate controla, trece brusc de la o stare de hipersensibilitate la agresivitate bruta. In poezie cauta sensibilitatea ‘formei perfecte’ - redusa la esenta – insa, ea devine tot mai ‘rece’, mai neutra, distanta… instabila (agresiva!).

Ana este fata misterioasa cu tatuaje care umbla prin cluburi si il descopera pe SCAMA taximetristul. Ea experimenteaza multiple personalitati, se metamorfozeaza, traieste ‘viata de noapte’, dispare, este cautata de Gruia care se indragosteste de ea.

Erika – liceanca, se intilneste cu grupul facind autostopul, pare a fi fugit de acasa, usor naiva, frivola, dispusa la orice incearca o experienta lesbiana cu Laura dar si in 3 cu Ovidiu.

Scama – taximetrist, nu face parte directa din grup insa e un tip care studieaza ‘grupurile radiolare’ – si in acest scop construieste o ‘instalatie complexa’ din obiectele uitate in taxiul sau. O intilneste pe Ana si devine taximetristul grupului.

Fetita - personaj cheie /simbol, tratata regizoral in contrast cu grupul - fetita – are o atitudine pasiva, contemplativa este aproape ireala, inocenta, pura, in relatie directa cu subconstientul, metafizicul, cu fortele ‘oculte’, cu ‘jocul inexplicabil al realitatii’, cu hazardul, ciudatul.. ea traieste direct si pur starea unei ‘zone creative’ in care vrea sa ajunga grupul, in ‘exerimentul’ colectiv propus.